Dolar 37,9266
Euro 41,2124
Altın 3.812,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 12°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
12°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C
Paz 15°C

Anadolu Üniversitesi öğrencisinden edebiyata önemli katkı

Anadolu Üniversitesi öğrencisinden edebiyata önemli katkı
25 Mart 2025 17:40
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Uzaktan Eğitim Programı öğrencisi Nergize Esed, Özbekistan’da yayımlanan ilk çeviri kitabı “Uzaklara Gitme” ile edebiyat dünyasına önemli bir katkı sundu. Anadolu Üniversitesi TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Sami Türker’in danışmanlığında çalışmalarını sürdüren Esed, Türk edebiyatının önemli yazarları Aziz Nesin, Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali ve Füruzan’ın eserlerini Özbekçeye kazandırdı.

Esed: “Anadolu Üniversitesindeki dersler Türkçeyi daha iyi öğrenmeme yardımcı oldu”

Yazar olarak birçok ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Anadolu Üniversitesi öğrencisi Nergize Esed, 2023 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne uzaktan eğitim öğrencisi olarak kabul edildiğini belirterek konuyla ilgili şunları aktardı: “Türkçeyi öğrenmeye devam ederken, kardeş dilimizin güzelliğini ve edebiyatını dikkatle incelerken, üniversitede değerli hocalarımın derslerinden çok şey öğrendim. Çevrim içi dersleri ilgiyle dinledim, aktif olmaya çalıştım. Sınavlara hazırlanmanın ve geceler boyu ders çalışmanın zorlukları bana hayat dersleri verdi. Bugün üniversitemdeki sevgili hocalarım Murat Sami Türker, Emine Kolaç, Muhsin Macit, Gökhan Tunç, Serap Cavkaytar gibi bana bilim veren çok değerli öğretmenlerime minnettarım. Anadolu Üniversitesindeki dersler Türkçeyi daha iyi öğrenmeme yardımcı oldu ve çeviri alanında kendimi denemeye, edebi eserleri Türkçeden Özbekçeye çevirmeye yöneltti. Nihayet çeviri sonuçlarımı topladıktan sonra ilk tercüme kitabım ‘Uzaklara Gitme’ Özbekistan’da ‘Yangi Asr Avlodi’ yayınevi tarafından yayımlandı. Eserleri tercüme ederken kardeş Türk halklarının yaşam tarzını, kültürünü, tarihini, milli âdetlerini, hayallerini ve özlemlerini yakından tanıdım. Aziz Nesin, Reşad Nuri Güntekin, Füruzan, Sabahaddin Ali gibi Türk dünyasının büyük yazarlarının eserlerini sevgiyle çevirdim. Ömer Yakuboğlu, Mevlâna, İdris, Necip Tosun, Ataman Kalebozan, Muhsin Macit gibi pek çok yazarın eserlerini yakından tanıdım. Bu çevirinin, Özbek ve Türk halkları arasındaki kadim dostluk bağlarının daha da güçlenmesine, iki halkın edebiyatının birbirine daha da yakınlaşmasına, edebiyat ve söz yoluyla Turan birliğinin sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Türk ve Özbek halkları arasındaki kültürel bağı güçlendirmeyi hedefleyen Nergize Esed’in çeviri çalışması, iki ülke arasındaki edebi etkileşime yeni bir boyut kazandırırken Türkçeyi öğrenme sürecinde gösterdiği azim ve özveri takdir topladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.