Dolar 34,5559
Euro 36,4595
Altın 2.959,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Az Bulutlu
Eskişehir
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 3°C

İnönü ilçesi lavanta kokmaya başladı

İnönü ilçesi lavanta kokmaya başladı
12 Ekim 2020 13:58
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr.

Emine Sever, İnönü Kaymakamı Rumeysa Sena Kurt, ilçe ve şube müdürlerinin yanı sıra kadın çiftçilerinin de katılımıyla İnönü İlçesi Oklubalı Mahallesi’nde kadın çiftçi Nuriye Dedeoğlu’na ait lavanta tarlasında incelemelerde bulundu.

Dedeoğlu’ndan çalışmalar ile ilgili bilgi alan Dr. Emine Sever, Bakanlığın Eskişehir’de 2014-2019 yılları arasında uyguladığı “Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 9 ilçedeki 36 çiftçi ile yaklaşık 140 bin adet lavanta fidesini deneme ve demonstrasyon amaçlı olarak toprakla buluşturduklarını anlattı. Dr. Sever, “Bunlardan sonuncusu İnönü İlçesi Oklubalı Mahallesinde kadın çiftçilerimiz için düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu’na katılan Nuriye Dedeoğlu’na ait tarlada 2019 yılının sonuna doğru İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve kadın çiftçilerimizin işbirliğiyle 2,5 dekar alana 2 bin adet lavanta fidesi dikilerek kurulan demonstrasyon oldu. Bölgemiz iklim şartlarına göre, ilk dikim sırasında verilen can suyu haricinde su istemeyen lavantadan, üreticilerin nadasa bıraktığı, kıraç veya sulama imkânı kısıtlı, eğimli, toprak yapısı iyi olmayan, kıraç arazilerde de verim alınabilmektedir. Bu sayede engebeli, kullanılmayan, kırsal ve parçalı tarım arazilerinde yetiştirilebilen lavanta ekonomiye de katkı sağlamaktadır. Lavanta, başta kozmetik sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılabilen görselliğe de hitap eden çok yıllık bir bitki olmasıyla birlikte son yıllarda lavanta balının faydalarının gündeme gelmesi ile birlikte lavanta balı üretiminin öneminin de arttığı görülmektedir. İlimizde özellikle kadın çiftçilerimizle yürütülen bu tür çalışmalar neticesinde kadın elinin değdiği alanların nasıl gelişip güzelleştiğine bugün burada hep beraber şahit olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Görüldüğü üzere dikilen lavantalar bir yıl içerisinde çok güzel gelişerek hasat edilebilir seviyeye gelmiş, bu sonucun ilimizdeki bütün kadın çiftçilerimize örnek oluşturmasını ve onları da üretime teşvik etmesini temenni ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.