KÜRESELİZ PROJESİNDE OTELLER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
Tepebaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler Projesi”nin turizm sektörü ve otellerden oluşan ilk etap katılımcıları tecrübe paylaşım toplantısında bir araya geldi.
Tepebaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler Projesi’nin turizm sektörü ve otellerini ele alan ilk modeline katılan otellerin temsilcileri, tecrübe paylaşım toplantısında buluştu.
Küreseliz Sürdürülebilir Otelcilik Eğitimlerine katılan ve eğitimlerin ardından denetim süreci ile birlikte işletmelerinde uygulama safhasına geçiş yapan oteller, toplantıda yaşadıkları deneyimleri birbirleri ile paylaştı. Toplantıya katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da otel temsilcilerini katılımları için tebrik etti.
“Türkiye’nin lider belediyesiyiz”
Başkan Ataç yaptığı konuşmada sürdürülebilirliğin önemine değinirken, “Tepebaşı Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz Küreseliz Tepebaşı Sürdürülebilir İşletmeler Projesi, işletmelerin faaliyetlerinde çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, insan hakları, sağlık, güvenlik gibi konuları ele alarak daha sürdürülebilir olmalarını amaçlıyor. Proje kapsamında en hızlı gelişen sektörlerden biri olarak ekonomiye ciddi katkılar sağlayan fakat aynı zamanda tüketimin en çok yapıldığı otelleri, öncelikli işletme olarak ele aldık. Biz 2020 yılından bu yana sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de ilk kez Sürdürülebilirlik Merkezi’ni kurduk. Yenilenebilir enerji konusunda da Türkiye’nin lider belediyesiyiz. Yaptığımız çalışmalar çok değerli ve Türkiye’de benzeri olmayan işler. Bu konuda işletmelerle de bir çalışma yapmak istedik ve ilk çalışmamızı da bölgemizdeki otellerle başlattık. Bu çalışmamızda da güzel ilerliyoruz. Proje sonunda sürdürülebilirliği içselleştiren katılımcılarımız sertifika ile çalışmalarını taçlandıracaklar. 2003 yılında Tepebaşı’nın planlarını yaparken, Fabrikalar bölgesinde özel bir plan hazırladık. Hizmet sektörlerini, turizm ve hizmet sektörünü ön plana alan bir çalışma gerçekleştirdik. Bugün baktığımızda, Eskişehir’in önemli bir merkezi haline geldi. 1999 öncesinde şehrimize gelen bir iş insanı ya da turist, sadece gündüzü Eskişehir’de geçirip konaklama için Bursa’ya gidiyordu. Konaklama, turizm adına çok ciddi bir sıkıntı vardı. Bu da kentimiz adına iyi bir durum değildi. Bugün otel ve restoran sayılarımız oldukça arttı, Eskişehir’e gelen birçok insan alışveriş, konaklama ve eğlence için Tepebaşı’nı tercih ediyor. Tepebaşı bugün Türkiye’de parmak ile gösterilen, birçok ilden büyük bir ilçe konumunda. 1999’da ben göreve geldiğimde ilçemizde bir tane spor sahası yoktu. Altyapımız kötü durumdaydı. 12-13 büyük mahallede altyapı yoktu, foseptikler dışarda akıyordu. O günlerden bu günlere çalışarak geldik. Bundan 10 yıl önce sürdürülebilirlik kavramı ne kadar az biliniyordu. Bugün birlikte olduğumuz ve iş birliğimiz, ortak çalışmalarımız olduğu için çok mutluyum. Bu çalışma tahmin ediyorum, ülke genelinde ilk kez gerçekleştirilen bir uygulama. Bu alanda da atak davrandığımız için memnunum. Projemize katılan otellerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tecrübe Paylaşım Toplantısı
Senna City Hotel ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte daha sonra otel temsilcileri, Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler Sertifikasını almak amacıyla kriterlere uyum sağlama faaliyetlerini, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda diğer temsilciler ile paylaştı. Tecrübe paylaşım toplantısı ile otellerin, sertifikasyon sürecinde kriterlere uyumları kolaylaşacak hem de iş birliği noktasında daha çok kaynaşmaları sağlandı.
Projede yer alan oteller ise şu şekilde:
Ramada Plaza Wyndham Eskişehir, Senna City Hotel, Hilton Garden Inn Eskisehir Omm Inn Hotel, Dedepark Hotel, Tymbris Hotel, Soyiç Hotel, Tasigo Eskişehir Otel, Madame Tadia Otel, Anemon Eskişehir Otel, Grande Arte Hotel, Park Dedeman Eskişehir, Grande Stella Hotel