Mazot ve Gübre Desteği 23 bin 486 çiftçinin hesabında
Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü tarafından, 2022 üretim yılı Mazot ve Gübre Desteği (MGD) kapsamında 358 Milyon 211 Bin 771 Türk Lira destekleme tutarı 24 Şubat 2023 Cuma günü itibariyle 23 bin 486 çiftçinin hesaplarına tanımlandığı açıklandı.
Açıklamada, 2022 üretim yılı MGD ödemesinin nakdi olarak yapılmayacağı, mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere Ziraat Bankası kartlarına yüklendiği ifade edildi. Sadece destekleme almaya hak kazanıp ödemeden önce vefat eden çiftçilerin destekleme tutarları mirasçıları tarafından nakit olarak çekilebileceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ziraat Bankası kartı olmayan çiftçilerimizin, kart almak ve destekleme tutarını tanımlatmak için banka şubesi ile görüşmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimiz kartlara tanımlanan MGD tutarlarını bankamatiklerden görememekte olup, kartlara tanımlanan destekleme tutarı akaryakıt ve gübre bayilerinde bulunan Ziraat Bankası POS makinelerinde TL olarak görüntülenebilmekte ve sadece mazot ve gübre alımı için kullanılabilmektedir. Tanımlanan destekleme için son kullanılma gibi bir tarih söz konusu olmayıp, çiftçilerimiz istediği zaman mazot ve gübre alımı yapabileceklerdir. Mazot ve gübre alımında bayiler tarafından herhangi bir komisyon kesilmeyecektir. 2022 üretim yılında arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltik ürünleri için hesaplanan ve 2022 Ekim ayında kredi şeklinde kullanıma sunulan MGD tutarları çiftçilerimiz tarafından kullanılmış ise bu tutarlar düşüldükten sonra kalan tutar kartlara tanımlanmıştır. Desteklemeden yararlanmak için çiftçilerin, belirlenen süre içerisinde üretim yılına ait Çitçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını yaptırmaları ve tarımsal üretimde bulundukları arazi (kendi malı ve kiralamak suretiyle kullandığı tüm araziler) ve ürün beyanlarını bildirmeleri gerekmektedir. MGD, üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’ye kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak ürünler için belirlenen birim fiyatlar üzerinden ödenmektedir.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, aspir, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, nohut, kuru soğan, yaş çay, zeytin, kütlü pamuk, çeltik, patates, soya, yağlık ayçiçeği, yem bitkileri, dane mısır ve fındık ile Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yer almayan diğer bütün ürünlere “Diğer Ürünler” kategorisinden MGD ödemesi yapılmaktadır.
2021 üretim yılı için 24 bin 358 çiftçiye 120 Milyon 806 Bin TL Mazot Gübre Desteği ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2022 üretim yılında bir önceki üretim yılına göre destekleme birim fiyatlarında aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere % 137 ile % 375 oranında artış sağlanmıştır.”