Dolar 34,6067
Euro 36,7068
Altın 2.904,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 12°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
12°C
Çok Bulutlu
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 13°C

Söz konusu Eskişehir ise gerisi teferruattır

Söz konusu Eskişehir ise gerisi teferruattır
21 Ekim 2023 22:09
A+
A-

Eskişehir’de II. Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Çalıştayı, “İklim Değişikliğine Uyumda Sürdürülebilir Tarım ve Su Yönetimi” ana temasıyla gerçekleştirildi.
Haller Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen II. Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Çalıştayı’na Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbunar, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Giray, Kadın Çiftçiler Derneği Başkanı Münevver Kepenek katıldı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş çalıştayda yaptığı konuşmada: “Bizim Eskişehir için temel ölçeğimiz, temel felsefemiz kırsal yaşam alanlarımızı biraz önce bahsettiğim altın yapan köy dönüştürmektir. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır sözünün hemen içini doldurayım. Bizim için söz konusu Eskişehir ise gerisi teferruattır. Yeter ki Eskişehir’in kalkınması için bir tuğlada biz koyalım, tek derdimiz, tek gayemiz, tek amacımız var. Bakanlığımızın Eskişehir’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle birlikte Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüz, Gıda Kontrol Laboratuvarımız, Şeker Fabrikamız, Mahmudiye’deki TİGEM’e bağlı Üretim Çiftliğimiz ve çiftçilerimizin mahsullerini alan Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğümüzle birlikte yaklaşık 3.500 kişinin üzerindeki personel alt yapısıyla Eskişehir’de kırsala hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabii ki temelde bizim çalışmalarımız tarımsal üretimle alakalı, hayvancılıkla alakalı, bunların pazarlamasıyla alakalı. Ancak söz konusu çalıştay sadece tarımsal üretim değil, söz konusu çalıştay, kırsalda sürdürülebilir yaşam.

Eskişehir’in her noktasında tarım var. Her noktasında Tarım İl Müdürlüğü var. Her noktasında hem ziraat mühendislerimiz hem teknisyen, teknikerlerimiz hem veteriner hekimlerimiz ve veteriner sağlık teknikerlerimiz var. Bizim çiftçimize daha fazla kazandırmak, daha fazla üretmesini sağlamak ve hem de ihtiyaç fazlasını ihracata dönük üretim yapmaları anlamında daha fazla birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. Daha akıllı ve daha doğru adımlar artmak zorundayız. Bununla alakalı olarak ta yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, kooperatifler, birlikler ve çiftçilerimizle hep beraber topyekûn bir iş birliğine ihtiyacımız var. Popülist politikalar yerine doğru yerde doğru zamanlamayla ciddi anlamda iş birliğine çok fazla ihtiyacımız var. Yerel yönetimlerimizle birlikte adım atmak, bizimle işbirliği içinde çalışmalarını gönülden istiyorum. Sayın Valimize ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen tüm tarım paydaşlarımıza verdikleri destek ve iş birliği için teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştayda bir araya gelen katılımcılar Eskişehir’deki kırsal alanların bulunduğu bölgelerin avantaj ve dezavantajları, sosyal ve fiziksel altyapı ve bölgeler arası gelişmişliğin dengelenmesi, kırsal alanların ihtiyaçlarına yönelik planlama yapılması gibi konularda görüş alışverişinde bulundular. Çalıştayda ayrıca Sürdürülebilir Kırsal Yaşam İçin Doğru Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim, Sürdürülebilir Kırsal Yaşam İçin İçme ve Kullanma Suyunun Önemi ve Tarımsal Su Üretimi ana başlıkları ele alındı. Odak grubu toplantı sonuçlarının katılımcılara aktarılması ve kapanış bölümü ile çalıştay sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.